Otwarcie Europejskiego Kongresu Kultury we Wrocławiu, 8.09.11

: Function ereg() is deprecated in /includes/file.inc on line 649.
Otwarcie Europejskiego Kongresu Kultury we Wrocławiu, 8.09.11
 

Rozpoczęcia Europejskiego Kongresu Kultury dokonano w Hali Stulecia.

Otwarcie Europejskiego Kongresu Kultury we Wrocławiu, 8.09.11
 

Inauguracyjny wykład prof. Zygmunta Baumana, w którym przedstawił do rozważenia tezę, że szansą dla kultury zjednoczonej Europy jest jej pluralistyczna diasporyzacja.

Otwarcie Europejskiego Kongresu Kultury we Wrocławiu, 8.09.11
 

Otwarcie wystawy „Proszę zamknąć oczy" (kuratorka Martha Kirszenbaum) w Pawilonie Czterech Kopuł.  Na pierwszym planie instalacja performatywna Rossellini Biscotti nawiązująca do realiów procesu sądowego.

Otwarcie Europejskiego Kongresu Kultury we Wrocławiu, 8.09.11
 

Dziedziniec Pawilonu Czterech Kopuł

Otwarcie Europejskiego Kongresu Kultury we Wrocławiu, 8.09.11
 

Otwarcie realizacji „Wege zur Behandlung von Schmerzen" Miroslawa Bałki (kuratorka Agata Siwiak). Artysta wyjaśnił, że tytułowa tytułowa 'droga leczenia bólu' wywodzi się z odczucia jakiego doświadczył widząc kontrast między stanem zniszczenia i zaniedbania Pawilonu Czterech Kopuł a a pretensjonalnym przepychem  wielkiej fontanny  obok Hali Stulecia. Przedstawiona instalacja jest forma dialogu z tą fontanną.

Otwarcie Europejskiego Kongresu Kultury we Wrocławiu, 8.09.11
 
Otwarcie Europejskiego Kongresu Kultury we Wrocławiu, 8.09.11
 

Niemal  całe wnętrze sali z instalacją Mirosława Bałki wypełnia wielki metalowy pojemnik, do którego nieprzerwanie  leje się strumień brudnej wody.

Wystąpienie/działanie Oskara Dawickiego zatytułowane „Przyczynek do anatomii złego smaku" odbyło się w sali  projekcyjnej Wytwórni Filmów Fabularnych. W krótkim wprowadzeniu artysta, że piekielnie złożoną kwestię smaku w sztuce zamierza podjąć nie w aspekcie dyskursywnym lecz  doświadczenia zmysłowego.

Otwarcie Europejskiego Kongresu Kultury we Wrocławiu, 8.09.11
 
Otwarcie Europejskiego Kongresu Kultury we Wrocławiu, 8.09.11
 

W oparciu o przepisy wybitnego znawcy kulinarnego przygotowane zostały piekielnie wyszukane potrawy, które teraz artysta proponuje publiczności do degustacji, zapraszając ją na scenę. Publiczność w olbrzymiej większości podjęła wyzwanie artysty testując na sobie nawet wódkę o smaku mięsa.

Otwarcie Europejskiego Kongresu Kultury we Wrocławiu, 8.09.11
 
Otwarcie Europejskiego Kongresu Kultury we Wrocławiu, 8.09.11